dimecres, 5 de maig del 2010

tecnologies

El book i les biblioteques

Des de que tenim tecnologies digitals la nostra vida ha canviat de forma radical. Qui més qui manco està connectat a la xarxa social facebook, té correu electrònic (si no ja em direu com enviaria jo aquest article que ara llegiu) i telèfon mòbil. Qui més qui manco navega per blocs o n’escriu algun dedicat a totes les temàtiques possibles i imaginades i qui més qui manco entra dues vegades diàries a veure vídeos del youtube, bé perquè els busca ell bé perquè estan enllaçats en algun dels blocs que visita, bé perquè algú li envia per correu electrònic. Doncs bé, en el youtube circula des de fa alguns dies un curt boníssim per promocionar, precisament el book. Podeu veure el vídeo aquí i he de reconèixer que des que me l’han enviat –ja l’havia vist al bloc del Jordi Cervera, un espai imprescindible per aquells amants de la cultura i la literatura- que no he deixat d’enviar-lo.

El vídeo parla d’un descobriment tecnològic fascinant, el book, un estri de diferents mides i pesos que, atenció, no necessita cap alimentació externa, al qual no s’acaba mai la bateria –perquè no en porta- i que, atenció, funciona a qualsevol lloc del món perquè no li cal tenir cobertures de cap mena ni dependre de l’existència o no de xarxes. Ep –i això ja ho afegeixo jo- no hi ha cap low cost més barat que el book, perquè permet fer múltiples viatges i a més a més a cap aparell com aquest no li dediquen un dia internacional on el fan conviure amb flors tan maques i carregades de significat com les roses.

Convé tenir-ho ben clar: el llibre és un invent tecnològic revolucionari des de la invenció de la impremta i encara no ha estat superat en cinc-cents anys llargs de vida (sí que ha estat millorat). Amb això no vull dir que estigui en contra dels nous suports de lectura, ni prop fer-hi, crec que el llibre digital tendrà un gran futur però crec que ara per ara el llibre en paper té una universalitat a la qual no poden arribar tots els suports abans esmentats. De fet, encara hi ha molta gent que no té accés a internet a casa seva i que difícilment estarà llegint aquestes línies.

És molt probable que aquestes persones siguin, però, usuàries de biblioteques públiques. En un dia com el de Sant Jordi no podem oblidar la magnífica feina que fan els nostres bibliotecaris, molt sovint lluitant contra una manca de recursos de cada vegada més preocupant pel que fa a subscripcions a publicacions i a manteniment de novetats. Les biblioteques i els sistemes d’accés públic i gratuït a la cultura haurien de ser la base de la nostra societat en l’època de la informació. Les biblioteques són temples del saber que viuen de la permanent innovació i de la renovació dels seus fons. Seria vital escoltar les reivindicacions que sé que estan preparant els bibliotecaris. Ens hi va el futur, que encara és del book.