dissabte, 24 d’abril del 2010

GENIAL EL CASTILLO

LaCrònicallibres

Sant Jordi tot l'any

DAVID CASTILLO

Tot i ser del barri del costat -Vallcarca- i de no trobar-me del tot còmode amb l'estretor dels carrers, les caques dels gossos i els pixums dels borratxos a les festes d'agost, Gràcia és un oasi cultural, que s'adiu ben poc amb el país i l'Estat. A les barriades de Gràcia et pots sentir com en una ciutat francesa, no només per la interessant oferta de cinemes i de teatres independents sinó perquè els llibres broten a cada cantonada. No ho dic exclusivament per les llibreries importants del districte, sinó per la vida que el llibre té en la quotidianitat. Caldria accentuar la important oferta de llibreries papereria, on sovint es poden adquirir volums sobre l'antiga vila i la història de la Gràcia moderna i també les llibreries històriques com Viuda Roquer (Gran de Gràcia, 40), que opera des del 1909. Una mica més avall, uns cent metres, hi ha Roquer als espriuans jardinets que uneixen el passeig de Gràcia amb el carrer Gran. Dins aquest apartat cal esmentar també Taifa, tant pel llibre de novetat i l'especialitzat en cinema com per la inigualable oferta de llibres d'ocasió i saldos. Un autèntic verger on un lletraferit pot sortir carregat de molta saviesa per pocs euros.

El recorregut pels tresors és de follia. Taifa té una rebotiga amb una col·lecció d'exemplars de poesia, assaig i narrativa, auspiciada per Pepe Batlló, un heroi dels temps del franquisme, impulsor de revistes com Camp de l'Arpa i Taifa, que va donar nom posteriorment a la llibreria actual. Antòleg, erudit i traductor al castellà d'Espriu, entre altres, Batlló és un d'aquells personatges fonamentals en l'educació de diferents generacions, descobridor de talents com Manuel Vázquez Montalbán i de col·leccions com El Bardo de poesia, que encara es publica.

Taifa és un punt de partida, que podem connectar amb els llibres que sovint instal·len als bancs de la sortida dels Verdi. Fa unes nits hi vaig comprar per cinc euros tres joies. D'una banda, dues edicions d'Anaya i Mario Muchnik: Las estrellas del sur, del nord-americà Julien Green, i Una vida de casado, del poc conegut narrador hebreu David Vogel, que recrea la història d'un matrimoni vienès. Perseguit pels nazis, va declinar quedar-se a Palestina quan en va tenir oportunitat a final dels anys vint i va desaparèixer deportat el 1944. Tot i haver estat publicada a Israel el 1929, la versió corregida de la novel·la va ser descoberta en un jardí del sud de França i publicada el 1986. El tercer que vaig adquirir cap a la mitjanit va ser Autobiografia precoç del poeta rus Ievgueni Ievtuixenko, amb estudi i tria de Josep Maria Castellet per a Edició de Materials el 1967.

Les ocasions així no són una excentricitat de rata de biblioteca. En dues parades abandonades del Mercat de l'Abaceria (Travessera de Gràcia, 186) fa pocs dies vaig comprar per un euro la primera edició del 1970 de Nueve novísimos, antologia imprescindible, també de J.M. Castellet. Aquesta primera edició està valorada a les llibreries de vell en entre 100 i 150 euros.

Tres cites més que no es pot perdre l'explorador literari són les rebotigues d'Els Petits Encants (carrer Astúries), de La Botiga de Tot amb Gràcia (Milà i Fontanals, 51), i del 7 Peus (Travessera de Gràcia, 142). Es tracta d'espais on hi ha de tot: discos de vinil, antiguitats i estàtues de bronze entre un ampli assortiment d'articles casolans de segona mà. Aquests dies els he freqüentat amb voracitat periodística, però he d'admetre que en sóc un addicte consumat. Fa anys sempre acabava fent petar la xerrada amb el malaguanyat Jesús Moncada, veí del barri. Entre les últimes adquisicions destaco La novela lírica (Barral Editores, 1972), un molt interessant assaig d'escriptors de l'eminent germanista i comparatista Ralph Freedman. També us selecciono Historia del cine(Lumen) de Romà Gubern i una elegant edició d'Aguilar en paper bíblia de les obres en prosa de Quevedo. Cal dir que el volum, del 1966, estava en perfecte estat i només em va costar 3 euros. També en aquestes botigues vaig trobar Els sots feréstecs, la increïble novel·la de Raimon Casellas, en una edició relligada de Selecta de l'any 1947 (3 euros), una Pilar Prim, de Narcís Oller, també relligada en edició de la Il·lustració Catalana del 1906, per 7,20 euros.

La ruta no s'acaba aquí i convé treure el nas per les oportunitats i restes de llibres saldats del Passatge del Llibre (Torrent l'Olla, 166) i els de la petita llibreria del 164, on les edicions antigues s'alternen amb cromos, postals i cartells, una delícia.

Encara suggestionat i ple de llibres vaig sortir del barri. A l'altra banda de la Diagonal, a l'escenari de Flaixbac, Pep Sala i el seu grup interpretaven The weight, himne de The Band que mai ens cansàvem de sentit amb l'amic periodista Carles Cuní, quan tots dos érem decididament joves. Bons temps per a la lírica.