divendres, 19 de març del 2010

noves tecnologies?


La màfia, el facebook, la corrupció
17/03/2010

Que la permanent connexió a Internet i a les xarxes socials és un perill és quelcom que queda fora de qualsevol dubte. I si no que li ho demanin a en Pasquale Manfredi, un dels 100 criminals més perillosos d’Itàlia, cap d’un dels clans mafiosos de la Ndrangheta, l’organització criminal calabresa, la tercera en discòrdia entre la màfia siciliana i la camorra napolitana. Es veu que Manfredi estava ben amagat però que tenia un ordinador portàtil a través del qual es connectava a internet mitjançant una d’aquestes connexions via USB. Total, que rastrejant, rastrejant, la policia el va acabar trobant. Manfredi no era, precisament, un tipus agradable. A la seva fitxa policíaca es pot llegir que va carregar-se a Carmine Arena, a qui va abatre amb un llançagranades que va disparar contra el seu cotxe blindat l’octubre de 2004, i a Pasquale Tipaldi, el desembre del 2005, líders d’altres clans de la competència.

Resulta que en Manfredi el que feia era entrar a internet per retocar el seu perfil de facebook i per escriure’n coses al mur. Trobar-lo era qüestió de dies i demostra fins a quin punt al facebook t’hi pots trobar pràcticament a tothom i com les organitzacions criminals de cada vegada estan pitjor. Lluny queda el temps dels paperets que enviava en Bernardo Provenzano per comunicar-se amb els seus col·laboradors des de l’exili daurat de la seva caseta a la muntanya (amb vistes excel·lents). Ara qui més qui manco és tan addicte a internet i necessita tant alimentar el seu ego, que no pot estar fugit sense connexió.

Clar que, si ens hi fixem bé, a Mallorca, al facebook, hi ha un bon grapat dels tipus que han passat pels calabossos en els darrers temps. No havien pelat ningú, és cert, però de demostrar-se les acusacions dels fiscals, haurien tocat tanta pasta com els líders de les organitzacions mafioses italianes. No deu ser que això del facebook i de la màfia són realitats insulars? Ja sabeu, si la pizza és una coca de verdures amb formatge, la màfia no és res més que la corrupció illenca amb morts.