dimecres, 22 de setembre del 2010

L'article d'avui al Balears

Opinió | Sebastià Bennàssar

Els indignes estudiants portuguesos

Sebastià Bennàssar | 22/09/2010 | Vistes: 29

Ja ha arribat setembre, i amb el mes, l'inici del nou curs acadèmic. Aquests dies es passegen per Portugal molts joves embolcallats amb capes negres que indiquen que pertanyen a una determinada facultat universitària. La gran majoria dels homes i dones que usen aquestes vestimentes són indignes tant de portar-les com d'anomenar-se estudiants. Molts d'ells són els responsables directes de la més nefasta tradició portuguesa: la praxe.

La
praxe consisteix a rebre els estudiants novells de les universitats (els anomenats caloiros) amb tota mena de putades i convertir els primers dies en aquests centres formatius en un veritable infern per a molts d'ells. Les vexacions físiques i psicològiques arriben a nivells al·lucinants i sembla ser que, malgrat que existeix un moviment contrari a aquesta pràctica i que fins i tot s'ha arribat a alguns judicis, els que la imposen continuen tenint la paella pel mànec, mentre que les autoritats acadèmiques passen de tot, com també ho fan les autoritats del país. L'autonomia universitària té uns límits i el de la vexació de la persona hauria de ser determinant com perquè des de fora de l'àmbit acadèmic -ja que des de dins no ho fan- es fes tot el possible per acabar amb aquesta pràctica que denigra els estudiants que la pateixen.

Un país que es vulgui considerar europeu i civilitzat no hauria de permetre que això passàs. Vas pel carrer i veus estudiants veterans obligant els més novells a cantar absurdes cançons al metro, o a rebolcar-se pel fang en un jardí, o fent-los passar les proves més dures que us pugueu imaginar o copiar de qualsevol infame pel·lícula americana d'aquestes de quarters o d'universitats. Els obliguen a beure cervesa i a amollar rots que són enregistrats i penjats a les pàgines web, els obliguen a menjar gespa; en els casos més greus fins i tot a una al·lota que s'oposava de manera frontal a la
praxe la varen cobrir d'excrements.

Se suposa que els autors de totes aquestes barbaritats són les persones que en un futur no gaire llunyà hauran d'agafar les regnes de Portugal per intentar treure'l de la situació econòmica nefasta on és ara. No us enganyeu. No ho aconseguiran. Si els tipus més formats d'aquest país es dediquen a tirar merda a qui gosa oposar-s'hi, la situació és ben poc encoratjadora.

La
praxe s'havia acabat poc després de la Revolució dels Clavells, quan els joves universitaris dels partits d'esquerres consideraren que era una cosa humiliant i que no es podia consentir que l'arribada de nous estudiants comencés amb una nova lluita de poders: veterans contra novells. Però el miratge no durà gaires anys i sobretot l'arribada de les universitats privades i la introducció d'aquests antics codis ha fet augmentar de manera significativa aquesta pràctica. Mentrestant, el primer ministre José Sócrates, que com tots sabeu va falsificar el seu títol universitari en una d'aquestes universitats privades, no es pronuncia sobre aquesta pràctica, tot i que cada any se li demana que faci un gest respecte d'aquesta qüestió. Potser és que ell també té les mans tacades i també inventava les putades per als seus nous companys curs rere curs (inacabat).

Durant la instauració de la República, la
praxe va ser prohibida per l'estat i fins i tot el president i poeta Teófilo Braga en va ser un dels més ferms opositors. Però el 1919 es va recuperar fins al 1974. Ara tornam a estar en un dels seus apogeus màxims, malgrat el manifest contra aquesta pràctica que signaren bona part dels intel·lectuals del país, entre ells José Luis Peixoto i Sergio Godinho el 2003. Set anys després, els carrers de Portugal continuen estant plens d'estudiants que amb les seves barbaritats són indignes d'entrar a qualsevol universitat. I ja que l'acadèmia i el Govern portuguès no són capaços d'aturar la barbàrie, per què no ho fa la Unió Europea? Estaria molt bé que les universitats portugueses no rebin ni un cèntim per a investigació de la UE mentre duri aquesta pràctica, i fins i tot que se suspengui el conveni marc del programa Erasmus amb Portugal. El que no es pot consentir és que hi hagi gent amb terror d'anar a la universitat per culpa d'uns brètols. Cal que algú actuï ja.