divendres, 10 de setembre del 2010

article a Mallorca Progrés

El blat de Rússia

Sebastià Bennassar. Rússia acaba de tancar l’aixeta de les exportacions de cereals com a mínim fins a la recollida de la collita de l’any que ve, que es preveu per l’estiu-tardor del 2011, i arreu del món ha crescut la por i la inquietud. El tancament de les exportacions russes pot provocar una fam mundial sense precedents –tot i que de fam n’hi ha per tot arreu i sempre a causa del mal repartiment tant de la riquesa en origen com de l’ajuda humanitària que hi arriba.

Amb un dels principals productors realment afectat pels incendis que han eliminat bona part de la collita anual de blat i amb un altre país com és el Pakistan anegat sota les aigües, es preveu una collita anual força magre i és lògic que les autoritats russes hagin decidit ser prudents i posar el seu blat en els magatzems en previsió del que pugui passar el 2011.

Això ha provocat que no siguin només els pagesos els que estiguin vivint mirant sempre amb un ull al cel i amb un altre la terra i demostra com n’és de fràgil aquest intent de domar la natura que practicam des de fa vora 7.000 anys. Habitualment, els problemes de la pagesia ens interessen bastant poc. Fa massa temps que –per sort- no es veuen imatges de camions assaltats a la frontera nordcatalana i caixes i caixes de productes llançats pel terra. Només en moments puntuals ens fixam en el camp i els seus problemes i les seves barbàries, com la de la tomatigada de Bunyol, al País Valencià, que és una de les maneres més bàrbares de tudar els aliments. Potser hauríem d’anar pensant en prohibir totes les festes on els aliments són les armes que es llencen: tomàquets, síndries, avellanes i similars.

Ara, però, tots sabrem el que poden costar uns incendis i unes inundacions, perquè la pujada en el preu del pa i els seus derivats es preveu espectacular, i en temps de crisi tot cost afegit a la butxaca fa mal. A Moçambic, per exemple, d’un dia per l’altre el preu del pa ha pujat el 30% i ja hi ha morts pel carrer en un dels països més pobres del món. La FAO preveu una fam mundial ben notable si no s’aconsegueix una estabilitat en els preus i Rússia ja ha comprat el blat als seus productors a un preu més elevat per prevenir que hi pugui haver revoltes. En cas que la crisi alimentària duri, l’Estat incorporarà al mercat les seves reserves per contenir els preus. En un país amb tants milions d’habitants i condicions econòmiques tan dures –hi ha tots els milions de terres quasi improductives (alimentàriament parlant) de la Sibèria- és lògic aquesta prevenció, sobretot per si al 2011 van mal dades.

I és que el món depèn en excés de Rússia: energia, aliments, matèries primeres estratègiques... i hem descuidat el conreu dels nostres propis recursos. I a l’Àfrica la situació és semblant. I si les coses van mal dades al gegant euro-asiàtic llavors alguns han de pagar i altres veure la mort als seus carrers.