dimecres, 1 de setembre del 2010

article a la veu de mallorca

Sebastià Bennassar, Periodista
Els professors universitaris i el nivell C
01/09/2010

Potser les darreres setmanes del govern tripartit a Catalunya encara duguin algunes bones propostes per als ciutadans. Els partits que en formen part han de treure pit i aprovar algunes de les coses que tenien previstes en els seus programes electorals per tal de fidelitzar els antics clients malgrat que les enquestes diuen que ho tenen magre i que només Iniciativa mantendrà els seus resultats. Sembla fet una quasi majoria absoluta de Convergència, que només haurà de triar els seus socis per governar. La festa de la democràcia arribarà, si no hi ha contraordre, el 28 de novembre, en ple Barça-Madrid, que sí que és quelcom veritablement important per al país i que sempre cau a la mateixa data –la qual cosa mostra que els amos de la lliga no creuen en el sorteig pur i dur, sinó en el sorteig induït.

Una d’aquestes darreres propostes que s’aprovaran té a veure amb l’ús del català a les universitats. El conseller Huguet vol que tots els professors que optin per quedar-se a Catalunya o que vulguin millorar la seva plaça en l’actual sistema universitari tenguin el nivell C de català. La mesura és d’una lògica tan acollonant que cau pel seu propi pes. Són professors universitaris i per tant funcionaris, o sigui que han de saber la llengua del país i ho han d’acreditar tant com els altres ciutadans que opten a llocs fins i tot inferiors i als quals també se’ls exigeix aquest requisit.

Ciudadanos ja ha dit que això és provincià. Amb una mica de sort aquest grupúscul sortirà del Parlament en els propers comicis perquè la democràcia pot tenir errors, però al cap de quatre anys sol solventar-los (encara que el seu lloc el pot ocupar la perillosa Plataforma per Catalunya). Els professors han de saber la llengua del país on imparteixen les seves classes. I seria bo que l’exemple català també arribàs a les Illes Balears i a la UIB ara que al Govern actual li queden nou mesos de governar i seria convenient que demostrin que fan alguna cosa. Un decret com el català no estaria gens malament per començar.