dimecres, 14 de juliol del 2010

Tria Llibres fa camí a un nou món editorial

Després de sis mesos de trajectòria, l’editorial amplia el seu catàleg amb cinc títols nous. El projecte sols s’oferta a través de la xarxa i imprimeix el llibre un per un quan el lector ho sol·licita

La xarxa és la seva principal eina de treball, tot i que el paper pugui ser-ne el suport. Tria Llibrescelebrà ahir el seus primers sis mesos de trajectòria editorial emparats en una nova manera d'entendre el sector. Guillem d'Efak, Cèlia Nadal i Miquel Tussol defugen de grans tirades,distribucions parcials i estocs emmagatzemats dins qualsevol portassa. La seva idea és presentar un projecte diferent en els qual els llibres sense vendre no acabin "a la guillotina".

Precisament amb la idea d'un nou concepte editorial crearen l'associació cultural Tria de Llibres, que sols l'imprimeix quan el comprador fa ‘click' a la seva web. A partir de llavors, i de manera automàtica, el títol s'imprimeix de manera digital i s'envia per correu a la llar del comprador en format de paper. "Com a consumidors, defugim de les gran novetats editorals passatgeres i de les pressions dels mercats editorals. Amb aquest nou mecanisme afavorim a una sortida alternativa i ecònomica, encara que sigui una demanda de comptagotes", explicava ahir Cèlia Nadal.

Així les coses, Tria Llibres té el catàleg a la web i sols es convertirà en llibre en paper quan un lector estigui interessat en un títol en concret. "Sense llevar valor al concepte de llibre-objecte, imprimir un per un surt a compte i en cap cas significa que hagi de sortir més car per al lector", afegí Nadal. La impressió de clàssics catalans, avui més difícils de localitzar, és un dels reptes amb vista al futur.

Nadal destaca també la mala salut de ferro d'algunes editorials que han de viure "de la caritat pública". "Això demostra que és el sistema editorial tradicional ha quedat totalment obsolet. El model no funciona si per sobreviure han de dependre de les ajudes públiques", puntalitza mentre afegeix allò de "renovar-se o morir".

De moment, Tria Llibres oferta nou títols en el seu aparador virtual. Ahir presentaren a Barcelona les novetats de l'estiu amb una clara aposta pel vessant narratiu i poètic. Conta'm la veritat sobre l'amor, de Santiago Forné, IB6123 i altres contes, de Gerard Vilardaga, i Los insaciables, de Jakob Gramss (el primer títol en castellà de l'editorial), centraren la presentació, juntament amb el poemari Vénen turbulències, de Sara Bailac. Aquest darrer es presentà de manera simultània en tres formats: paper, e-book i audiollibre.

Tot i això, d'Efak explica que la immersió del llibre electrònic en els lectors en català va endarrerida. "De moment, l'e-book costa d'arrencar", afegí. Per altra banda, es mantenen ferms en l'aposta i ofereixen el seus títols en aquest format que sembla que als lectors en català costarà una mica d'implantar-se. Pel que fa al futur, d'Efak té clar els objectius a assolir i, malgrat ser una editorial petita que destina el 25% del preu del llibre a drets d'autor, vol ser present en el mercat de manera sostenible. "Caldrà esperar devuit mesos per saber si el model funciona, en aquest primer mig any n'estam molt satisfets. Però ja se sap, començar no és complicat, allò difícil és mantenir-se", explica un dels creadors d'aquesta "editorial del segle XXI".