dimarts, 22 de juliol del 2008

Ha caigut Karadzic

La notícia, sentida de bon matí, era d'aquelles esperads. El carnisser de Sbrenica, un dels criminals de guerra més buscats del món, havia estat detingut. És el preu que ha de pagar la nova Sèrbia per entrar a Europa. La imatge desoladora, però, han estat tots aquells joves que el consideren un heroi i que s'han enfrontat amb la policia. Vella, trista i podrida Europa.

Si voleu saber més coses sobre el procés de desintegració de Iugoslàvia us recomano el llibre "Yugoslavia Kaputt", del Manuel Leguineche. Va ser escrit el 1992, quan encara quedaven tres anys de guerra, però és vital per poder entendre els perquès, la gran pregunta que haurien d'intentar resoldre els periodistes. Ell ho fa a la perfecció.

I el Joan Marí, un altre d'aquests periodistes de raça i excel·lent amic, me va recomanar la lectura de "La neu i els gossos", de Vidosav Stevanovic, editat per La Campana, un d'aquests llibres difícils de trobar, però que valen molt la pena de llegir.

Així mateix, ara acaba d'aparèixer "Com el soldat repara el gramòfon", de Sasa Stanisic, ambientada també en aquella guerra. Aquest darrer, però, encara no l'he llegit, així que no us en puc dir res del cert. Els altres dos tenen la qualitat garantida.

Idò això, estimats, bons llibres i bona vida, Tià.