dimarts, 24 de març del 2009

LA PREMSA DEL DIA

La premsa del dia ens ha deixat texts sensacionals. El primer és el de Llorenç Capellà, que el trobo tan bo que el pos sencer i també amb l'enllaç.


http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/qui-es-qui.html

Opinió Llorenç Capellà
Qui és qui
Llorenç Capellà


Mallorca 2020: any de la independència. Ho pronostica Patricia Gabancho. Som-hi, per tant. Qui és qui a Mallorca: Catalina Cirer i Rodrigo de Santos: Catalina Cirer, Marina Sans i Óscar Collado. Catalina Cirer dimitirà de portaveu municipal, probablement després de les processons de Setmana Santa. Curiositat malsana: si desfila una caperulla descalça i amb cadenes en els turmells, no és Catalina Cirer. Fretura de mala consciència. Avís als badocs de la processó del Divendres Sant: Catalina Cirer és la caperulla que porta botes de futbol i confits humits al tacte. Qui és qui a Mallorca: els clàssics del totxo: Eugenio Hidalgo, Jaume Gibert i Jaume Massot. Cas Voramar: un clàssic dels jutjats: primera pàgina de la Nova Mallorca sorgida de la factoria Pepé. Qui és qui a Mallorca: En Jaumet de les Rambles (Mister James dels Barceló o en Jaume dels cinc mil euros).

Jaume Matas i la caixa dels trons: Matas i Bitel, Matas i Turisme Jove, Matas i Palma Arena, Matas i Scala, Matas i el metro, Matas i Son Espases, Matas i etcètera, etcètera i el fems, el fems i Matas. Error de la Casa Reial a New York: Matas assisteix a una recepció amb els Prínceps d’Astúries; Pepe el Mallorquín, no. Els intel·lectuals somien truites (però són truites d’un ou, potser nial, i no lliguen ni amb farina). Patricia Gabancho n’és un exemple. Qui és qui a Mallorca: Aina Ordinas&Isabel Rosselló, Damià Vidal, Gosálbez&Gálvez, Damià Amengual i d’altres, i d’altres i d’altres que han après a berenar de pa amb oli amb Moêt Chandon. Qui és qui a Mallorca: Gregorio Manzano&Tòfol Serra (intel·lectuals universalistes, afectats del mal de la Llengua Blava); Isidro Torres&Jorge Tera (Quintacolumnistes de la sanitat pública).

Qui és qui (veritablement) a Mallorca: Gabito Escarrer&Gabi Barceló, Herr Dobermann i Pablo Piñero. Qui és qui a Mallorca: el comissari Pepote Gómez i la llicenciada López Calderón. I els alts càrrecs de la Guàrdia Civil: García Peña, Luis Cuadri i García Trujillo, tots ells experts en mobiliari a baix cost. Afirma Patricia Gabancho: "trenta anys més del mateix sistema ens poden fer molt de mal". I tant! Però toquem de peus a terra. Qui és qui a Mallorca: Miqueló Nadal. I la brigada del peatge: Antoni Pascual, Francisco Orejudo, Gonzalo Aguiar, Gabriel Mestre i José Navarro. Qui és qui a Mallorca: el mestre Su Yu-Chang, fundador de la filosofia Pachi Tanglang (per a situar-nos: a cent quilòmetres llum de la de Costa i Llobera). Qui és qui a Mallorca: el Partit Popular: Herr Fiol, Pepito Cardona, Josemón Bauzà, Don Juanito (Joan Huguet a Ferreries), Carlitos Delgado, i totes les Tintoreres: Madame Rosa, La Paca... Stop.

Tot i que Madame Rosa i La Paca pertanyen a la família dels esquàlids, la Paca és un tauró. De manera que enumero les Tintoreres més conegudes: Madame Rosa, Madò Catalina Cirer, la Kàiser Cabrer, Maruja d’Espanya, Ana María Castillo Ferrer. Qui és qui a Mallorca: La Paca, la Guapi, el Ico, el Gitano, els mandrils de la Paca amb bolquers, els cadàvers amb xeringa de Son Banya, els borratxos de cervesa de s’Arenal i de Calvià. Mallorca és la seva gent. N’hi ha d’altra, de gent. Però aquesta també és la seva gent. Patricia Gabancho en pronostica la independència per a l’any 2020. Déu meu! Insisteixo: Déu meu, quin embolic! La llibertat suposa un exercici de responsabilitat. Ho diu Bernard Shaw. Any 2020: independència! I quin poble pot fer camí amb aquesta somada?

2-EL DEL MESTRE FRONTERA
http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/kosovo-en-clau-espanyola.html
3-LA REPRESSIÓ AL MARROC PER ALS HOMOSEXUALS
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Marruecos/anuncia/fin/toda/tolerancia/homosexualidad/elpepusoc/20090324elpepisoc_8/Tes
4-FABRA, EL CACIC FRANQUISTA DE CASTELLÓ
http://www.elpais.com/articulo/espana/Fabra/prologa/elogia/libro/ensalza/figura/Franco/elpepuesp/20090324elpepinac_14/Tes
5-ARTICLE DE RAMONEDA
http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Dilemas/lugar/elpepuespcat/20090324elpcat_4/Tes
6-EDITORIAL DE EL PAÍS SOBRE ELS MOSSOS
http://www.elpais.com/articulo/opinion/Excesos/defectos/elpepiopi/20090324elpepiopi_2/Tes/
7-QUINA CRISI, TU...
http://paper.avui.cat/article/societat/158856/falses/denuncies/diners.html
8-DE CADA DIA M'AGRADA MÉS EL PÚBLICO PELS SEUS ARTICULISTES, I AQUEST ESTÀ MOLT BE SOBRE BOLONYA.
http://blogs.publico.es/eldedoenlallaga/541/la-gran-bolonesa/
9-ISAAC ROSA ÉS UN DELS GRANS ESCRIPTORS I ARTICULISTES
http://blogs.publico.es/trabajarcansa/2009/03/24/tu-salvacion-tiene-un-precio/